Behanginstructies

Met deze Bibelotte werkbeschrijving heb jij in no time je wand strak behangen, zonder bubbels! Doordat onze banen voorgedrukt zijn, hoef je niet te puzzelen met patroontjes. De banen sluiten precies op elkaar aan. Twijfel je over het aantal rollen dat je nodig hebt of heb je vragen? Mail ons gerust en we helpen je.

Een goede voorbereiding is het halve werk
 • Stap 1. Voorbereiden

  Wat heb je nodig? Behanglijm (bijv. Perfax Ready&Roll), behangroller (of muurverfroller), behangspatel, emmer met warm water en zachte vezeldoek, scherp stanleymes en een grote schaar.

  Alles in huis? Tijd voor de rest van de voorbereiding. Hoe strakker je wand, hoe mooier het resultaat straks. Zorg dus voor een gladde en droge ondergrond en vul eventuele gaten met muurvuller. Schuur daarna de muurvuller goed glad. Behang nooit over ander behang heen en verwijder eventuele restanten. Zorg dat de muur egaal van kleur is, dit kleurverschil ga je anders door het behang heen zien. Zonde! Behandel een zuigende wand eerst met een voorstrijkmiddel.

 • Stap 2. Knippen & klaarleggen

  Knip de banen van de rol en leg deze in de juiste volgorde klaar. Lees ook even de extra tip onderaan het blog door. Houd goed in de gaten wat de onder- en bovenkant van de baan is. De tweede baan is 180 graden gedraaid, deze draai je dus om voordat je de baan gaat plakken. Rol de banen zó op dat je de bovenkant als eerste in handen hebt. Je begint met baan 1 en werkt altijd van links naar rechts.

 • lijmen en plakken
 • Stap 3. Lijmen & plakken

  Smeer een deel van de muur - ongeveer 50-60 cm breed - heel dun in met behanglijm. Met een roller kun je de lijm goed uitrollen. Zorg ervoor dat hoeken en randen ook voorzien zijn van lijm. Plak de eerste baan van boven naar beneden op de wand. Zit de baan goed, druk deze dan glad met de behangspatel. Het teveel aan lijm schuif je op deze manier naar de zijkanten weg. Snijd het overtollig papier weg aan de boven- en onderkant.

 • Stap 4. Nog meer lijmen & plakken

  Herhaal stap 3 tot alle banen op de wand zitten. Plak de banen zo strak mogelijk tegen elkaar aan, zodat het patroon doorloopt.

 • Stap 5. Laten drogen

  Laat het behang goed drogen en verwijder eventuele lijmresten direct met een vochtige, zachte doek.