Het effect van kleurEen van de meest gestelde vragen aan Bibelotte is: hoe kies ik de juiste verfkleur? Wij hebben handige tips voor je op een rij gezet. Zo creëer je de perfecte sfeer in de kinderkamer!

Durf fouten te maken

De belangrijkste tip verklappen we alvast: besef dat fouten maken geen ramp is! Iets meer lef en proberen wordt vaak juist beloond. Kijk gewoon of het werkt. Zo niet, dan rol je er gewoon nog een keertje over.

Het effect van kleur wordt vaak onderschat. Het juiste gebruik van kleur geeft een ruimte balans en rust.
 • Tip 1 Denk na over de gewenste sfeer

  Denk van tevoren goed na over welke sfeer je wilt creëren. Is dat warm of juist fris? Wordt de kinderkamer landelijk of juist modern? 
Maak een moodboard van plaatjes die jou inspireren. Je zult zien dat het al snel duidelijk wordt welk kleurbeeld bij jou past. Doe dit samen met je kind. Het is niet alleen een leuke bezigheid samen, je daagt je kind ook uit om na te denken over zijn of haar voorkeuren.

  Vervolgens ga je aan de slag om alle materialen (vloer, wand, textiel, gordijnen) bij elkaar te leggen, dit noem je een materialenbord. Op deze manier zie je in één oogopslag of de vloer, gordijnen, verf en behang met elkaar in balans zijn. Voor dit materialenbord gebruikten wij Regenbogen blauw in combinatie met een Zeebries dekbedovertrek. Voor de wanden kozen we verfkleur Room, Tijm en als accent Toffee.

 • Tip 2 Houd rekening met licht

  Een veelgemaakte fout is de gedachte dat kleur een vaststaand gegeven is. Kleur beweegt mee met de omgeving. Een kleur kiezen in TL-licht of juist bij schemering is niet handig. Neem een staaltje mee naar huis, hang het op de muur en zie wat de kleur gedurende de dag doet. Wat doet de lichtinval? Hoe ziet het eruit bij kunstlicht? Licht vanuit het noorden is anders dan licht vanuit het zuiden. Staat er een rode beuk voor het raam of hebben de overburen een huis met rode dakpannen en valt dit licht in de kamer? Het zal de verfkleur een roze gloed geven. En heeft je vloer een grijze/blauwe kleur? Dat zal de verfkleur koeler maken. Hou hier dus altijd rekening mee.

  Nog een belangrijke tip: kleuren op papier zijn altijd nét even anders dan kleuren op de muur of op hout. Test de kleur dus altijd eerst in de ruimte waar je deze wilt gebruiken.

 • Effect van kleur
 • Tip 3 Kies voor een andere in plaats van dezelfde kleuren

  Regelmatig krijgen we de vraag welk kleurnummer exact overeenkomt met het behang. Het lijkt een goed idee om de overige wanden in dezelfde kleur te sauzen. Ons advies: doe dit niet! Geloof ons, de ruimte wordt eentonig en het behang valt weg. Ook verlies je diepte en spanning in de ruimte, zonde! Hiernaast laten we aan de hand van een voorbeeld zien wat er gebeurt. Bij optie 1 zie je het effect van de muur in dezelfde kleur als het behang. Zowel de muurkleur als het behang verliest aandacht. Bij optie 2 zie je wat er gebeurt als je de muur in een versterkende kleur verft. Ineens ontstaat er diepte, spanning én het behang komt veel mooier tot zijn recht.

 • Tip 4 Tover met kleur

  Kleur heeft grote invloed op ons brein en op de beleving van de ruimte. Als je de achterwand donker maakt, komt-ie dichterbij. Zijn de zijmuren licht, dan oogt het breder. Heb je een hoog plafond? Maak een lambrisering van kleur, dan lijkt de ruimte wat lager. Heb je juist een laag plafond? Kleur dan je plinten in dezelfde kleur als de muur, de kamer lijkt hierdoor hoger. Koele kleuren laten een ruimte optisch groter lijken en warme kleuren juist weer kleiner. Kortom: je kunt toveren met kleur. En wees niet te voorzichtig! Probeer het gewoon, wedden dat het beloond wordt?

  Het is wetenschappelijk bewezen dat kleur een grote invloed heeft op je emotie. We geven je een paar voorbeelden. Maar het belangrijkste is: wat doet de kleur met jou?

  Bruin

  Een natuurlijke kleur die evenwicht brengt en zich makkelijk laat combineren. Bruin wordt ook wel het nieuwe zwart genoemd en dat juich ik alleen maar toe. Zwart is niet mijn lievelingskleur, sterker nog, ik probeer het op alle manieren te vermijden. Geef mij maar bruin, veel zachter, vriendelijker en een fijne neutrale basiskleur. Lang leve bruin!

  Geel

  Brengt vrolijkheid, focus en energie. Het heeft een positieve invloed op zelfvertrouwen en eigenwaarde. Het mooie van geel is dat dit heel makkelijk combineert met zowel koele als warme kleuren. Hier vind je een overzicht van Bibelotte behang met een gele ondergrondkleur. Doe mij wat zonneschijn!

  Blauw

  Dit geeft de ruimte lucht en laat het groter lijken. Blauw zorgt voor ontspanning en brengt rust. Een perfecte kleur voor een slaapkamer dus. Hier vind je behang met de kleur blauw. Op naar de sterren en daar voorbij! Op naar de sterren en daar voorbij!

  Rood

  Rood straalt kracht uit. Onderzoek toont aan dat het de hartslag verhoogt en het brein prikkelt. Is je kind snel overprikkeld? Dan is een rode muur misschien niet de juiste keuze. Roze daarentegen (rood met een flinke dosis wit) werkt wel weer kalmerend en brengt zachtheid in een interieur. Laat de Bibelotte collectie nu nét een ruime keuze aan roze hebben ... Een vleugje roze graag.

 • Accessoires maken het af
 • Tip 5 Herhaal kleuren

  De kracht is om kleuren te herhalen. Bijvoorbeeld door een kleur uit het behang of de muurverf terug te laten komen in de interieuraccessoires. Hierdoor maak je verbinding en zorg je voor rust en eenheid. Overdrijf echter niet, want dan wordt het juist weer saai en afgepast. Daarnaast houden wij er zelf wel van als er een kleur gebruikt wordt die een beetje schuurt. Een kleur die op het eerste gezicht misschien net niet helemaal matcht, kan je interieur juist wél persoonlijkheid en karakter geven.

  behang Bloemenzee klein blauw
  dekbedovertrek Bloementuin
  kussen Kamperfoelie bruin (40cmx60cm)
  muurstickers Twijgjes roze